Polcirkeln beskrivs som den plats där solen under minst ett dygn inte alls går upp under vintern och inte alls ner under sommaren. Således kopplas även begreppet midnattssol, som fascinerar människor runt om i världen även, till polcirkeln.

Den norra polcirkeln, 66˚ 33′ 46″ Ngår genom Pello kommun i Lappland. Polcirkeln korsar Juoksengi by ca. 30 km söderut från Pello kyrkby.

I byn Juoksenki i Pello finns ett fantastiskt serviceutbud, som campingplatsen Arctic Camping, butiken och cafét Pörröporo såväl som legendariska Tuomaan Tupa. I Tuomaan Tupa, som ligger på polcirkeln, finns en mysig café-restaurang, en butik och självklart en stor polcirkel man kan ta kort framför.

VIDEO: Polcirkeln –  Juoksenki – Pello – Lappland – Finnland

Polcirkeln och den arktiska naturen skapar en unik nordlig mystik över regionen. Naturens snabba tillväxtrytm på somrarna och de ljusa nätterna laddar både naturen och människorna fulla med vitaminer och energi. Midvinterns blåa ögonblick med sina norrsken välkomnar alla gäster att njuta av midvintermörkrets tystnad.

Gör en avstickare till polcirkeln i Pello. Upplev den unika midnattssolen. Fånga och upplev de nordliga naturkrafterna och lagra dem som resurs, men var på din vakt, Lapplands magi är väldigt fängslande och snart kanske du inser att du oavbrutet längtar tillbaka.

WIKIPEDIA: Polcirkeln: https://sv.wikipedia.org/wiki/Polcirkel

P.S. Visste du att Lapplands kanske vackraste och västra Lapplands största sjö Miekojärvi kallas för Polcirkelns pärla? Den fiskrika sjön Miekojärvi har fått sitt smeknamn eftersom den norra polcirkeln korsar sjön. Enligt vissa legender får du de bästa fångsterna just vid polcirkelns linje i sjön.

VIDEO: Sjö Miekojärvi i Pello i Lappland – Polcirkelns pärla

VIDEO: Swim the Arctic Circle – Öppet vatten-simning i Polcirkeln (Torneälv, Juoksenki, Lappland)

  • Juoksenki, Suomi