Norra polcirkeln delar Pello kommun, så att en del av kommunen ligger norr om polcirkeln och en del söder om den; gränsen går genom Juoksenki by.

I byn Juoksenki i Pello finns ett fantastiskt serviceutbud, som campingplatsen Arctic Camping, butiken och cafét Pörröporo såväl som legendariska Tuomaan Tupa. I Tuomaan Tupa, som ligger på polcirkeln, finns en mysig café-restaurang, en butik och självklart en stor polcirkel man kan ta kort framför.

Polcirkeln är en geografisk gräns: norr om cirkeln stiger solen inte över horisonten alls på vintern, och på sommaren går solen inte ned, under minst ett dygn. Polcirkeln och det arktiska ger vårt område dess nordiska prägel, med ytterst snabb tillväxt i naturen under de soliga dygnen utan nätter, så att både bär och människor får både energi och vitaminer. Dunklet under årets mörkaste tider, ofta upplyst av norrsken, ger en känsla av frid och ro, så att också besökare grips av den fridfulla stillheten. Kom och besök polcirkeln, känn och upplev naturens kraft, använd styrkan som resurs. Men akta dig, Lapplandsmystiken är fängslande, rentav vanebildande, så det finns risk för att du längtar tillbaka hit, och kommer om och om igen.

VIDEO: Polacirkeln – Juoksenki – Pello – Lappland – Finland