Pello är det verkliga renlandet i Finland

Pello ligger nära Rovaniemi, Jultomtens officiella hemstad i Lappland.

Renen är ett halvtamt djur som bor på norra breddgrader där de betar på höglandet och i skogarna. Renen är en odiskutabel symbol för Lappland och de lappländska renarna är kända över hela världen för att vara Jultomtens oumbärliga hjälpredor.

I Pello är både Jultomtens renar och de andra renarna redo för besök: Pellos betesmarker erbjuder renarna tillräckligt med utrymme och massor att göra. Ibland kommer Jultomten in till Pello för att hälsa på sina renar. Pello, som ligger i Tornedalen, ger Jultomten och hans renar möjlighet att öva på sitt viktiga jobb att korsa tidszoner, eftersom Pello ligger på gränsen mellan Finland och Sverige, som även är en tidszongräns.

I Finska Lappland finns det fler renar än människor (cirka 200 000 renar och bara runt 180 000 människor). Pello, som ligger i den västra delen av finska Lappland, är en naturlig del av renskötselregionen i norra Finland. Det finns ett antal platser i Pello och dess grannkommuner där du kan se renar, som exempelvis Reindeer Lake Resort Puolukkamaan Pirtit renfarm.

Om du har tur, kan du till och med se vilda renar.  Jultomtens flitiga hjälpredor ses ofta vid vägen mellan Rovaniemi och Pello. Så kom ihåg att köra försiktigt.

VIDEO: Renar på vägen mellan Pello och Rovaniemi i Lappland

 En kort och händelserik färd till Jultomtens by i Rovaniemi

Förutom sina renar, är Pello även en perfekt turistdestination. Bilfärden från Pello till världsberömda Jultomtens by i Rovaniemi tar bara en timme. Färden från Pello till Rovaniemi är trevlig och om det inte finns några renar på vägen, kan du beundra de vackra sjöarna och det kuperade landskapet.

Ytterligare information om rensafaris och renfarmsbesök i Pello-området:
https://travelpello.fi/sv/aktivitet/rensafari-och-renfarmsbesok-i-pello-med-omnejd/

Jultomten i Rovaniemi i finska Lappland:
www.santaclausvillage.info
www.santapark.com

Tilläggsinformation om renar och renskötsel:
Ren – Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ren