Tornedalen som ligger mitt i finska och svenska Lappland blev känt i Europa och Världen redan på senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet tack vare rapporterna från de ledande forsknings- och vetenskapsresandena, som skrevs av bl.a. den franska gradmätaren de Maupertuis eller den italienska upptäcktsresanden Acerbi.

Idag hälsar sommarens ljusa nätter, höstens brokiga rodnad, julens blåa stund och vårens bländande snödrivor Dig välkommen till Lappland och Tornedalen. Läget invid den svenska gränsen sätter en internationell prägel på regionens evenemang samt service. Vid sidan av den rena naturen erbjuder Pello utmärkta fritids- och rekreationsmöjligheter. Pello är ett storslaget vildmarksresmål där du kan njuta av Lapplands förtrollning.

Torne älv är Europas längsta fritt strömmande älv och en uppskattad laxälv. Lax fiskas från roddbåt samt med kastspö från stranden. Under sommaren 2019 steg närmare 60 000 laxar ända upp till Pello. Älven har även en stor historisk betydelse för kulturen i hela Tornedalen. Lokalinvånarna kallar älven för Väylä (farleden) eftersom den användes som huvudsaklig transportled. Torne älv sätter sin prägel på regionen och tillsammans med omgivningens fjäll skapar den en unik natur. Kända forsar i Torne älv är bland andra Kukkolaforsen, Matkakoski, Vuennonkoski, Kattilakoski, Korpikoski och Valkeakoski.

Regionens omfattande vattendrag och varierande natur erbjuder många naturaktiviteter som utgör en integrerad del av turismen i regionen. Det natursköna Pello erbjuder vid sidan av sin rena natur även utmärkta fritids- och rekreationsmöjligheter. Pello är ett fantastiskt vildmarksresmål där Lapplands förtrollning, beroende på årstid, kan kombineras med skidåkning, snöskoterkörning, fiske eller vandring.

Välkommen till Pello och Tornedalen!