Sportfiske i Pello är snudd på perfektion, tack vare de mångsidiga och stora vattenområdena. Torne älv, den sista oreglerade (fritt flödande) laxälven i hela Europa, väntar dig med potential för sanna fiskehistorier som kan berättas i generationer.  Mängden lax som simmat uppför älven förbi mätstationen Kattilakoski har under de senaste åren varit cirka 25 000-50 000. Du kan finna här Finland’s Naturresursinstitutets Torne älvs laxräknare .

I Pello blir du insatt i finesserna med laxfiske och det finns lokala guider (till exempel Naamisuvanto Salmon Fishing ) som ger råd om roddrutter och särskilda tricks för fisket i forsarna. Vid behov är det lätt ordnat med övernattningar, både på hotell, i hyrstuga eller under bar himmel.

Forsarna och älvarna på svenska sidan är också inom räckhåll, så fiskevattnen i de båda rikena har massor av upplevelser att erbjuda. Oavsett om du gillar att fiska med drag eller fluga.

En del restriktioner gäller:

Under sommaren 2024 är laxfiske med spöutrustning tillåtet, med början den 8 juni kl. 12:00. Sista dagen för tillåtet fiske är 25 augusti. Minimimått på tagen lax är 50 cm längd, och högst en fisk per dygn och fiskare tillåts. För varenda lax som tagits ska fångstanmälan göras. Alla öringar som fångas i Torne älvs fiskedistrikt (älv och hav) måste omedelbart släppas fria.

Fisket i Torne älv är i alla kategorier förbjudet från 15 september till 15 december.

Fiskelicens för Torne älv kan köpas på följande ställen:

Närmare om fiskelicenserna: www.tornealvslaxkort.se

Närmare om bestämmelserna om fiske i älvområdet: https://travelpello.fi/files/kuvat/kalastussäännöt.pdf

 

VIDEO: Laxfiske i Pello i Lappland, Finland (Torne Älv)