Pello on lohen valtakunta ja virallinen Suomen kalastuspääkaupunki. Tornionjoki on noussut Suomen suurimmaksi lohijoeksi Tenojoen ohi. Joka kesä Tornionjokeen nousee kymmeniä tuhansia lohia, ja yleensä yli puolet vieheluvan lunastaneista onnistuu samaan lohen. Lohitilannetta voi seurata Luonnonvarakeskuksen lohilaskurista. Pellolaiset matkailuyritykset järjestävät myös opastettuja kalastusretkiä: lue TÄSTÄ lisää. Pellosta löytyy myös monenlaista majoitusta lohenkalastajille: LISÄTIETOA.

Lohen kalastus veneellä soutaen on perinteinen, ja edelleen suosituin kalastusmuoto, mutta Pellosta löytyy myös erinomaisia paikkoja rannalta kalastamiseen. Alla olevista soutukartoista (pdf-tiedostoja: klikkaa paikan nimeä) löydät Pellon alueen lähtöpaikat, soutulinjat, ottipaikat ja laavut sekä myös heittopaikat rannalta (©Maanmittauslaitos).

  1. Jarhoinen
  2. Naamisuvanto
  3. Teikosuvanto
  4. Lempeä
  5. Pello
  6. Nivanpää
  7. Valkeakoski
  8. Korpikoski

SÄÄNNÖT JA LUVAT

Lohen vapakalastus alkaa kesäkuun 1. päivänä ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Lohenkalastuksen viikkorauhoitus on voimassa sunnuntaista klo 19.00 maanantaihin klo 19.00.

Pyydettävän lohen alamitta joella on 50 cm ja saaliskiintiö on 1 lohi / vrk. Jokaisesta saadusta lohesta tulee tehdä saalisilmoitus.

Tornionjoen kalastusalueen kaikki meri- ja jokialueella saaliiksi saadut meritaimenet on välittömästi laskettava takaisin veteen. Kalastus Tornionjoella on kiellettyä 15.9 – 15.12 välisenä aikana.

Lohen kalastuksessa vapavälinein tarvitaan Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon yhteislupa. Lupa tarvitaan lohenkalastuksen koko Suomen puoleisella rajajoella Kilpisjärvelle saakka. Ruotsin puolella lupa oikeuttaa lohen kalastukseen vain osalla rajajokea. Suomen puolella lohta ei voi kalastaa muilla luvilla.

Yhteisluvassa mukana olevilla vesialueilla saa kalastaa myös muita lajeja kuin lohta. Yhteislupaan kuulumattomilla alueilla Suomen puolella lupa oikeuttaa ainoastaan lohen kalastuksen, muiden lajien pyyntiin tarvitaan kalastusoikeuden haltijan lupa.

Vuorokausiluvan hinta on 20 euroa, viikkoluvan 80 euroa ja kausiluvan 160 euroa. Luvalla voi kalastaa koko yhteislupa-alueella. Yhden kunnan alueella voi kalastaa 60 euron hintaisella kausiluvalla. Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse lupaa lainkaan ja 15–18 vuotiaat saavat luvan puoleen hintaan (aikaisemmin ikäraja oli 13 v). Tornionjoen yhteislupatoimikunnan sivuilta löytyy tietoa luvanmyynnistä ja lupa-alueesta. Nettilupia voi myös ostaa Eräluvat.fi sivustolta. (lähde: ELY-keskus)

Lisätietoa kalastussäännöistä:

www.yhteislupa.com

Kalastus Tornionjoella – ely – ELY-keskus

 

Tornionjoen yhteisluvan voi ostaa seuraavista paikoista :

 

VIDEO: Lohenkalastus Tornionjoella Pellossa (Lappi)