Suomen tunnetuimpia pellolaisia ovat varmasti kirjailija Timo K. Mukka ja hiihtäjä Eero Mäntyranta, jotka olivat kaksi hyvin erilaista persoonaa:

HIIHTÄJÄ EERO MÄNTYRANTA

Hiihtäjä Eero Mäntyranta (1937-2013) voitti kultaa niin Squaw Valleyn (1960) kuin Innsbruckin (1964) talviolympialaisissa. Näiden kultamitalien lisäksi Mäntyranta voitti sekä pronssia että hopeaa myös Grenoblen (1968) talviolympialaisissa. Hiihtouransa ohella Mäntyranta oli myös poromies ja aktiivinen hyväntekijä. Mäntyrannalla on Pellon keskustassa oma hiihtäjäpatsas ”Kaarteetki täysillä”, jonka on on suunnitellut ja valmistanut kuvanveistäjä, professori Ensio Seppänen. Tämän lisäksi Mäntyrannan kotikylässä Lankojärvellä sijaitsee Eeronpolku-niminen näköalapolku, joka kertoo huippu-urheilijan elämänvaiheista.

Lisätietoa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_M%C3%A4ntyranta

Video: Eeron Mäntyrannan hiihtäjä patsas revontulien alla Pellon keskustassa

Video: Eeronpolku  Pallistajavaaralla noin 25 km Pellosta Rovaniemen suuntaan

KIRJAILIJA TIMO K. MUKKA

Jos Eero Mäntyranta oli jo menestyksekkään uransa aikana urheiluhullun suomalaiskansan arvostama sankari, niin suomalaisten ja ennen kaikkea pellolaisten suhtautuminen oman kuntansa tunnetuimpaan taiteilijaan Timo K. Mukkaan oli kirjailijan lyhyen elämän aikana huomattavasti ristiriitaisempi.

Timo K. Mukka (1944-1973) on syntyisin Pellon Orajärven kylästä. Mukan kirjallinen uran käsittää yhdeksän teosta, jotka hän kirjoitti kuudessa vuodessa. Mukan on sanottu olleen nuoresta iästään huolimatta varsin kypsä kirjailija. Kun Mukan esikoisteos Maa on syntinen laulu ilmestyi, kirjailija oli vasta 19-vuotias.

Timo K. Mukka lienee yksi Suomen omaperäisimmistä kirjailijoista, jonka tuotanto on vaikuttanut syvästi mm. muusikoihin kuten Kauko Röyhkään ja Ville Valoon (HIM). Mukka oli myös runoilija ja taidemaalari.

Kirjailijasta ja hänen tuotannoistaan on tehty kuvaileva Timo K Mukka-reliefi, joka on nähtävillä Pellon kunnan kirjastolla.

Timo K. Mukka-reliefi Pellon kunnankirjaston seinässä (Museotie 37)

Timo K. Mukkan viimeinen leposija löytyy Pellon kuntataajaman kirkon läheiseltä hautausmaalta (Kalottitie, 95700 Pello: hautakivi sijaitsee lähellä hautausmaan parkkipaikkaa ja pääsisäänkäyntiä). Mukan kauniissa vaaleassa hautakivessä on vainajan oma sitaatti:

”Voi rakkaani, rakkaani maa.”

 

Timo K. Mukkan viimeinen leposija Pellon kuntakeskuksen hautausmaalla

Lisätietoa Timo K. Mukkasta:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_K._Mukka