Pellon lukuisat järvet tarjoavat oivan vastapainon jokikalastukselle ja Miekojärvi on järvikalastajan paratiisi. Puhdasvetinen Miekojärvi on Länsi-Lapin suurin järvi. Miekojärvi on pinta-alaltaan noin 53,3 km², ja se on Suomen 76. suurin järvi. Lempinimensä ”Napapiirin helmi” Miekojärvi on saanut siitä, että napapiiri kulkee sen halki. Eräiden legendojen mukaan juuri napapiirin linjalla saat järvellä parhaat saaliit…

Miekojärvi on myös upea patikointikohde: legendaarisia vaelluskohteita ovat  Orhinselän hiekkasärkät sekä upea Pieskänjupukan näköalapolku, joka on Kolin kansallismaiseman arvoinen!

Miekojärvi, jonka vedet ovat erityisen kirkkaat, tarjoaa loistavan elinympäristön monille saaliskaloille, joista halutuin lienee luontaisen elinalueensa pohjoisella äärirajalla elävä kuha. Itseasiassa Miekojärvi on maailman pohjoisimpia vesistöjä, jossa kuha lisääntyy luonnollisesti. Miekojärven saaliskalojen perusta on selkävesiltä saatava muikku, mutta myös muut saaliskalat kuten hauki, ahven, made, säyne ja lahna tarjoavat ”kireitä siimoja” kalastajilleen.

Lohikaloista merkittävimmät saaliskalat Miekojärvessä ovat taimen, siika, harjus ja kuore. Kaiken kaikkiaan Miekojärvessä elää lähes 20 kalalajia. Koko Miekojärven alueelle tarvitset vain yhden kalastusluvan eli, Miekojärven virkistyskalastus–luvan.

Urheilukalastus on viimevuosina kasvattanut suosiotaan, ja suosituimpia kalastusmuotoja Pellon järvillä kuten Miekojärvellä, ovat vetouistelu ja jigi–kalastus. Järvellä on Pessalompolossa ja Sirkkakoskella kalasatamat, joista voi lähteä uistelemaan. Miekojärvellä kalastusmatkoja järjestää Lapin Villikala – Lapland Wild Fish. 

Miekojärvestä kun puhutaan, niin ei pidä myöskään unohtaa muikun pääkalastusmuotoa eli rantanuottausta. Rantanuottausta rakastavat myös vähemmän kalastukseen perehtyneet matkailijat, sillä se on erittäin näyttävä järvikalastuksen muoto.

VIDEO: Miekojärvi – kansallispuiston arvoinen

Keskellä Miekojärveä sijaitseva Orhinselänniemen hiekkasärkkä on ainutlaatuinen luontokohde. Erä-lehti valitsikin Orhinselänniemen Suomen kauneimmaksi luonnonhiekkarannaksi vuonna 2007.

 

 

Video: talvikalastusta Miekojärvellä Napapiirin järvellä

  • Miekojärvi, Torniolaakso, Suomi