Napapiiri määritellään kohdaksi, jossa aurinko ei talvella nouse eikä kesällä laske vähintään yhden vuorokauden aikana. Täten ympäri maailmaa ihmisiä kiehtova ”keskiyön aurinko” liittyy myös napapiiriin.

Pohjoinen napapiiri, 66°33′46″ N, halkoo Pellon kuntaa. Napapiiri kulkee Juoksengin kylän halki n. 30 km Pellon kirkonkylältä etelään. Juoksenki on todellinen Napapiirin kylä: sieltä matkailija löytää myös ainutlaatuisia palveluita, kuten laadukkaan Arctic Camping leirintäalueen, Pörröporon (joka käsittää kahvilan sekä laadukkaiden lappilaisten tuotteiden myymälän ja ”lihabutiikin”) sekä tietysti legendaarisen Tuomaan TuvanTuomaan Tuvassa voit käytä lounastamassa sekä kuvaamassa itsesi napapiirin kyltin luona.

Video: Napapiiri Pellossa, Länsi-Lapissa

Maailmalla Pellon Napapiiri ja Napapiirin kylä Juoksenki tunnetaan myös ainutlaatuisesta ”Swim the Arctic Circle” rajoja ylittäväst avouintikilpailusta, joka pidetään vuosittain Tornionjoella heinäkuussa. Lisätietoa kilpailusta: http://swimac.eu/fi/

Talvella Napapiirin kylän vierailija voi vuorostaan ajaa Ruotsin puolelle ainutlaatuista Napapiirin jäätietä pitkin, tai juhlia uutta vuotta Suomen ja Ruotsin rajalla aikavyöhykerajan ansiosta kahdesti ”We do it twice” -tapahtumassa.

Napapiiri ja arktinen luonto luovat alueellemme ainutlaatuista pohjoisen mystiikkaa. Kesäisin luonnon nopea kasvurytmi ja yöttömät yöt lataavat sekä luonnon antimiin että ihmisiin runsaasti vitamiineja ja energiaa. Keskitalven sininen hetki revontulineen toivottavat kaikki vieraat tervetulleiksi nauttimaan kaamosajan hiljaisuudesta.

Piipahda napapiirillä, Pellossa. Koe ainutlaatuinen keskiyön aurinko. Aisti ja koe pohjoisen luonnonvoimat ja valjasta ne voimavaraksesi mutta pidä varasi sillä Lapin taika voi vangita sinut ja huomaat pian kaipaavasi sinne aina uudelleen!

Lisätietoa Napapiiristä Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Napapiiri

P.S. Tiesitkö, että Lapin kenties kauneinta ja Länsi-Lapin suurinta järveä Miekojärveä kutsutaan Napapiiirin helmeksi? Tämän lempinimen kalarikas Miekojärvi on saanut siitä, että pohjoisen napapiirin linja kulkee järven halki. Eräiden legendojen mukaan juuri napapiirin linjalla saat järvellä parhaat saaliit…

VIDEO: Miekojärvi – Napapiirin järvi Pellossa

VIDEO: Swim the Arctic Circle uintikilpailu Tornionjoella Napapiirin kylässä Juoksengissa (Pello)

VIDEO: Napapiiirin jäätie Juoksenkin kylässä (Pello – Lappi)

 

 

  • Torniontie 249, 95640 Pello, Suomi