De många sjöarna i Pello fungerar som en bra motvikt till älvfisket. Miekojärvi med sitt rena vatten är västra Lapplands största sjö. Till ytan är Miekojärvi ca 53,3 km2 och Finlands 76:e största sjö. Miekojärvi har fått smeknamnet ”Polcirkelns pärla” eftersom den norra polcirkeln går rakt genom sjön.

Miekojärvi, vars vatten är särskilt klart, erbjuder en utmärkt livsmiljö för många fångstfiskarter och bland dessa är förmodligen gösen den mest eftertraktade fisken som här lever på sin nordliga extremgräns. Miekojärvi är i själva verket världens nordligaste vattendrag där gösen förökar sig naturligt. Miekojärvis fångstfisk består av siklöja som fångas i fjärdarna, men även andra fiskar såsom gädda, abborre, lake, id och braxen fastnar på fiskarnas linor.

Bland laxfiskarna är öring, sik, harr och nors de viktigaste fångstfiskarna i Miekojärvi. Sammanlagt lever närmare 20 fiskarter i Miekojärvi. Det behövs endast ett fisktillstånd för hela Miekojärvis område, dvs. Miekojärvis rekreationsfisketillstånd.

Det mest minnesvärda med den vackra sjön Miekojärvi är utan tvekan sandbanken Orhinselänniemi, en unik naturlig formation. Ytterligare information finns HÄR

 

Sportfiskets popularitet har ökat under de senaste åren och de mest populära formerna av insjöfiske i Pello, såsom i Miekojärvi, är släpfiske och jiggfiske. I Pessalompolo och Sirkkakoski finns fiskehamnar varifrån man kan åka ut och släpfiska.

Då vi talar om Miekojärvi får vi inte glömma siklöjans huvudsakliga fiskeform, dvs. notfiske från stranden. Även de turister som inte är så insatta i fiske älskar notfiske från strand eftersom det är en väldigt effektfull form av insjöfiske.

Välkommen till Miekojärvi, insjöfiskarens paradis!