I Pello kommun finns mängder av stigar, skidrutter och skoterleder, så möjligheterna till fotvandring och strövtåg är nära nog obegränsade. Den som klarar sig själv tar ryggsäcken med och övernattar på sovplattformar, och får på det sättet verkligen uppleva de skira Lapplandsnätterna. Landskapen kan också avnjutas på kortare vandringar, med snitslade leder som tar besökaren till de bästa utsiktsställena med magnifika landskapsvyer. Du hittar mer allmän information om vandringsleder i Pello HÄR.

Vandringarna kan också kombineras med många andra aktiviteter. OrankiART har försett skogsstigarna med diverse konstverk, som gör vandringen extra innehållsrik. Närmare upplysningar: www.orankiart.fi

Vid sidan om konstupplevelser kan fotvandringen också kombineras med geocaching. Det vanligaste är att geocachepositionerna ges som GPS-koordinater, men en GPS-mottagare är inte nödvändig för att gömställena ska hittas. Just kombinationen av geocache med fotvandringar påminner i viss mån om orientering, som är en mycket uppskattad sport i Pello. De som vill delta i orienteringstävlingar kan göra det här, det anordnas aftontävlingar nästan varje vecka.

Närmare upplysningar om kvällsorienteringarna : www.pellonponsi.fi