Torne älv, den sista fritt flödande, alltså oreglerade, laxälven i hela Europa, väntar dig med potential för sanna fiskehistorier som kan berättas i generationer.  Mängden lax som tar sig uppför älven förbi mätstationen Kattilakoski har under de senaste åren varit cirka 40 000 – 60 000. I Pello blir du insatt i finesserna med laxfiske och det finns lokala guider som ger råd om roddrutter och särskilda tricks för fisket i forsarna. Vid behov är det lätt ordnat med övernattningar, både på hotell, i hyrstuga eller under bar himmel.

Forsarna och älvarna på svenska sidan är också inom räckhåll, så fiskevattnen i de båda rikena har massor av upplevelser att erbjuda. Oavsett om du gillar att fiska med drag eller fluga.

En del restriktioner gäller:

Laxfiske med spö är tillåtet i juni-augusti, dock inte från kl. 19 på söndagar till kl. 19 på måndagarna. Minimimått på tagen lax är 50 cm längd, och högst en fisk per dygn och fiskare tillåts. För varenda lax som tagits ska fångstanmälan göras.

Alla öringar som fångas i Torne älvs fiskedistrikt (älv och hav) måste omedelbart släppas fria. För att öringarna inte ska skadas är det också förbjudet att använda krok på skaft för att dra upp fisken ur vattnet. Det här förbudet gäller för fiske av alla slag, eftersom en krok som används i stället för håv skadar fisken så pass svårt att den efter frisläppningen oftast inte överlever. De här bestämmelserna gäller alla, både yrkesfiskare och sportfiskare.

Fisket i Torne älv är i alla kategorier förbjudet från 15 september till 15 december.

Fiskelicens för Torne älv kan köpas på följande ställen:

Naamisuvanto
Motelli Jätkänkolo, motell
Lehkosen lomamökit, stuguthyrning
Kattilakoski campingplats – Tonko
Korpikosken Grilli
Lempeän Lohirengas
Kahvila -Ravintola Joppari, kaférestaurang

Närmare om fiskelicenserna: www.yhteislupa.com

Närmare om bestämmelserna om fiske i älvområdet: https://travelpello.fi/files/kuvat/kalastussaannot.pdf

Närmare upplysningar om fiskebestämmelserna i älvregionen: https://travelpello.fi/files/kuvat/kalastussaannot.pdf

 

VIDEO: Torne älv i Lappland, den sista fritt flödande, alltså oreglerade, laxälven i hela Europa,