Kun tulet käymään Suomen Lapissa sijaitsevaan Pellon, niin pienen matkailuelämyksen tarjoaa myös Suomen ja Ruotsin valtakunnan rajan ylittäminen sekä vierailu Ruotsi puolella sijaitsevassa lähimmässä kylässä, joka sekin on nimeltään Pello.

Suomen ja Ruotsin valtakunnanraja sijaitsee keskellä Tornionjokea, sillalla, joka yhdistää suomalaisen Pellon taajaman ja Ruotsissa sijaitsevan Pellon kylän, joka on osa Övertorneån kuntaa.

Ruotsin Pellon kylä (jonka nimi on siis sama niin suomeksi kuin ruotsiksi, eli ”Pello”) on noin vajaan 400 asukkaan nätti ruotsalaiskylä, josta löydät mm. kahvilan ja elintarvikekaupan (ICA Närä Pellohallen). Älä kuitenkaan ihmettele, jos kuulet suomea (tai siltä kuulostavaa kieltä) myös Ruotsin puolella, sillä Tornionlaaksossa Ruotsissa monet puhuvat ns. meänkieltä, joka on hyvin lähellä sitä suomenkielen murretta, jota puhutaan Tornionlaaksossa Suomen puolella.

Ehdottamasti vierailunarvoinen Övertorneån kunnassa on myös Svansteinin kaunis kylä (20 min ajomatkan päässä Suomen Pellon keskustasta) sekä suomalaistenkin keskuudessa erittäin suosittu Svanstein Ski. Lisäksi myös mm. Kattilakoski pysähdyspaikka Ruotsin puolella (noin 40 km Suomen Pellon keskustasta), Napapiirin kylä Juoksengi Ruotsin puolella sekä Övertorneån keskustan (jota suomeksi kutsutaan myös nimellä Matarenki) vanha puukirkko ja Luppiovaaran kauniit näkymät (Luppioberget) ovat tietysti myös pysähtymisen arvoisia.

Lisätietoa Övertorneån matkailusta löydät:
https://www.destinationovertornea.com/
https://www.tripadvisor.co.uk/Tourism-g1187904-Overtornea_Norrbotten_County-Vacations.html

  • Miten tänne pääsee?
  • Valtakunnan raja, Pellon kylä Ruotsissa & Övertorneå
  • Pellovägen 142, 957 93 Pello, Ruotsi